Hoi lieve allemaal, 

Als eerste wil ik iedereen bedanken die het afgelopen jaar op welke manier dan ook te maken heeft gehad met ons en met ons bedrijf Little Descendant. Dit bericht schrijf ik in overleg met de eigenaren van Little Descendant voor jullie. Om jullie meer duidelijkheid te geven en ook nogmaals onze excuses aan te bieden voor wat er allemaal mis is gegaan. 

Ik schrijf dit bericht voor de eigenaren omdat ik meer afstand van het bedrijf kan nemen omdat ik “slechts” voor Little Descendant werk en het niet mijn bedrijf is. Natuurlijk vind ik alle negativiteit zeer vervelend voor onze klanten en de eigenaren maar mij lukt het beter mij dit niet persoonlijk aan te trekken. Ik snap de frustratie van de klanten die lang hebben moeten wachten op hun order. Aan de andere kant snap de frustratie van de eigenaren en hoeveel pijn het doet als je je al persoonlijk in een onmenselijke situatie bevindt, je ook nog waardeloos/ oplichter/ domme troela/ etc genoemd wordt door klanten. 

Laat ik voorop stellen, hadden sommige dingen anders gemoeten of gekund? Vast wel! Iedereen maakt fouten en hoe meer je doet en hoe harder je werkt, hoe meer fouten je kan maken in het leven. Alleen iemand die niets doet, zal nooit fouten maken. Dat neemt niet weg dat op een gegeven moment de situatie zodanig uitdagend was, dat er geen “goed” meer was. 

Voor degene die al langer bij Little Descendant betrokken zijn, ja het is vaker mis gegaan. 

Eind 2021 zat het bedrijf nog in huis omdat het bedrijf meer een hobby was. November/december begon Angela op een nieuwe manier met adverteren en die sloeg aan als een bom. Pril zwanger voor de 10de keer na 8 miskramen stonden ze voor een keuze, gaan we iets van het bedrijf maken en er vol voor of blijven wij het bedrijf in huis houden als een uit de hand gelopen hobby. De keuze was om er voor te gaan want met (op dat moment nog hopelijk) 2 kindjes in huis is het niet ideaal als er een grote printer in de woonkamer staat. 

De verhuizing naar een bedrijfspand en de drukte voor Valentijn vielen samen en dat ging niet goed. Achterstand. En het duurde wel even voordat die opgelost was helaas. Het was nog erg zoeken naar de beste manier om een groter bedrijf te runnen, een kindje veilig te laten groeien in de buik en een privé leven hebben, mensen in te werken en daarnaast een achterstand weg te werken. 

Ondanks met de lessen die geleerd zijn vers in het geheugen verliep ook de drukte voor vaderdag niet soepel helaas. Met als grootste en laatste klapper verliep de zwangerschap niet goed, liep uit in een zwangerschapsvergiftiging en daarmee vroeggeboorte van de baby. Het was vooraf niet in te schatten dat de gevlogen hiervan zo groot en intens zouden zijn voor de baby, moeder en eigenlijk het complete gezin. En dit verdriet, de gevolgen etc dreunen nog steeds zwaar door in het gezin wat momenteel van meerdere instanties op verschillende vlakken hulp krijgt.

Mensen kunnen erg hard zijn. Vooral als ze de situatie niet begrijpen en de mensen achter een bedrijf niet kennen en niet aan kunnen kijken. Ik snap dat het voor een klant heel vervelend is en helemaal niet leuk als er uitgekeken wordt naar een super leuke poster en deze dan laat pas binnen komt en/of er op vragen geen antwoord komt. Ik snap ook dat als je in zulke ernstige en verdrietige omstandigheden zit als de eigenaren het moeilijk is om, in vergelijking met de eigen situatie, van een afstandje naar het probleem/klacht van de klant te kijken. Voor sommige klanten is het haast het einde van de wereld en gaan over tot schelden en neerhalen van de eigenaren van Little Descendant. Als je hele leven overhoop ligt, kan ik mij zo voorstellen dat het dan extreem moeilijk is om zulke klanten te woord te staan. 

Hadden ze dan maar geen ondernemer moeten worden? Ik weet dat niemand het aan ziet komen dat de situatie zich ontwikkeld zoals het gedaan heeft. Niemand heeft namelijk een glazen bol en achteraf is makkelijk praten. Ik ben van mening dat een ondernemer niet veroordeeld mag worden slechts het moment waarop een mens op zijn/haar slechts is. Want de situatie volledig kennende, niemand van wie het nu leest had het beter kunnen doen in exact hun schoenen met de middelen die ze hebben. En dat wil ik graag verduidelijken aan de hand van de meest gehoorde opmerkingen/veroordelingen/vragen. 

Waarom stuur je niet even al je klanten een berichtje dat je later zal leveren? Dat had je heel veel commentaar gescheeld! 

Klinkt van een afstandje logisch “je stuurt dan toch even al je klanten een mail?”. De werkelijkheid is anders. Er zit in de backoffice niet een knopje waar je op kan drukken en dat dan iedereen die nog een open order heeft een mailtje krijgt. Als we alle klanten willen bereiken, dan wil dat zeggen dat iedereen individueel een mailtje had moeten krijgen, zeker als dit mailtje ook nog wat zinnigs moet vermelden over de daadwerkelijke order van de klant. In de tijd dat wij mails maken worden er geen poster geprint en verstuurd. Er is daarom gekozen om via Facebook en Instagram zo veel mogelijk klanten te bereiken, zo veel mogelijk mails te beantwoorden en daarnaast zo veel mogelijk order daadwerkelijk te maken en te versturen zodat die stapel kleiner zou worden. In onze ogen was dit op dat moment de beste oplossing. 

Kun je de orders niet aan? Dan gooi je de website toch gewoon dicht!? En ik zag pas nog een advertentie voorbij komen, schandalig! 

Eerder noemde ik al dat het bedrijf vanuit de woonkamer is verhuisd naar een bedrijfsruimte. Ook een bedrijf betaald huur, gas water en licht en nog vele andere vaste lasten die nodig zijn om het bedrijf te kunnen laten draaien (en alles is er voor iedereen, ook bedrijven, niet goedkoper op geworden het afgelopen jaar). Dit zijn vaste kosten en komen elke maand terug. Of je nu 10.000 orders draait of 0, die kosten heb je. Er is helaas geen financiële buffer binnen het bedrijf. Dus het bedrijf “dicht” gooien zou betekenen dat de zakelijke vaste lasten niet meer voldaan zouden kunnen worden. Niet meer aan de financiële verplichtingen kan worden voldoen. 

Gevolg: failliet gaan. 

Dit is oprecht een optie geweest. We noemen hem even optie A. Want de eigenaren krijgen dus van meerdere kanten hulp en stuk voor stuk zeiden deze professionals dat het voor het welzijn van de eigenaren en hun gezin beter zou zijn als het bedrijf failliet zou gaan. Failliet gaan betekend dat er een curator komt. Alles wordt dan opgedoekt van het bedrijf, verkocht en vernietigd zoals de website. De curator betaald zijn eigen salaris, zorgt dat de overheid geen cent tekort komt en daarna wordt er pas aandacht besteed aan de mensen die nog orders of geld terug tegoed hebben. De waarde die in het bedrijf zit aan te verkopen goederen is misschien net genoeg voor het salaris van de curator en de overheid en dan blijft er verder niets tot zeer weinig meer over. Klanten zullen dan van de curator te horen krijgen dat ze hooguit een paar euro van hun order terug krijgen en verder niets zullen krijgen. En dat zouden de klanten dan moeten slikken want daar is verders niet tegen in te brengen, de curator bepaald.  

Hier heb ik het met de eigenaren uitvoerig over gehad. Aan de ene kant zou het hun enorm veel rust geven want een curator regelt de rest. Het is “de makkelijke” weg eruit. Maar de eigenaren kwamen er telkens mee hoe rot en erg ze dat zouden vinden voor alle klanten. Hoe zonde dat is van het bedrijf en de mooie producten als dat allemaal kapot wordt gemaakt. Er zit al jaren bloed zweet en tranen in het bedrijf en dat zou allemaal voor niets zijn geweest. En ik deel die mening, ik vind Little Descendant een mooi bedrijf dat helaas met grote problemen te maken heeft gehad. Maar de potentie is er, de producten zijn prachtig en de mensen (design, productie en klantenservice) zitten klaar om de toekomst met het bedrijf in te gaan. Iedereen is goed ingewerkt en heeft zijn of haar draai gevonden.

Dus als optie A het niet zou worden, dan wordt het optie B, wij (mijn collega en ik) houden de website open en proberen ondertussen zo veel mogelijk weg te werken en op te lossen. Ondertussen nemen de eigenaren de tijd en aandacht voor hun gezin en hun persoonlijke situatie en werken ze er hard aan om daar doorheen te komen. Ik bewonder hun kracht, doorzettingsvermogen en liefde dat en in het gezin zit. 

Het leek een onmogelijke taak want er stond zo enorm veel open nog. Met de ambitie om voor Kerst alles op te lossen hebben ik en mijn collega heel wat slapeloze nachten gehad. Maar het is toch gelukt wonder boven wonder. Op dit moment zijn wij hard bezig om de laatste posters te printen en te versturen. Helaas hebben wij 50 canvassen niet nu kunnen printen maar al deze klanten hebben een mail gehad met de vraag of ze de order om willen zetten naar een poster (wel te versturen nog voor de Kerst) of dat ze liever willen wachten tot het canvas na de Kerst verstuurd kan worden. Ook lopen er nog een paar orders waarvoor wij nog bezig zijn met aanpassingen te maken op het ontwerp. Met iedereen die nog iets moet krijgen zou nu contact moeten zijn. Ben jij echter een klant met nog een probleem en heb je al even niets van ons gehoord? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via orders@littledescendant.com dan gaan wij het alsnog voor u oplossen. 

Verder zou ik iedereen die wel tevreden is over ons willen vragen of u bereid bent om een review over ons achter te laten. Helaas is de laatste tijd vooral de negatieve klant in de reviews geklommen en ook al is voor als het goed is iedereen daar het ondertussen opgelost, bijna niemand past achteraf de review aan of verwijderd deze. Nu geeft dit dus een heel erg vertekend beeld van ons en kost ons dit enorm veel klanten. Hierdoor wordt het voor ons erg moeilijk zo niet onmogelijk om in het nieuwe jaar met een schone lij en frisse blik verder met het bedrijf te gaan waar wij nu zo hard voor hebben gewerkt. Persoonlijk zou ik dit heel erg zonde vinden. Wij willen graag iedereen laten zien dat wij het wel degelijk kunnen en in het nieuwe jaar nog heel veel mensen blij maken met leuke shirtjes en mooie posters en canvassen. 

Wil je ons helpen en een mooie review achter laten op trustpilot of je bestaande aanpassen? Dan kan dit hier: https://nl.trustpilot.com/review/littledescendant.com

Voor sommige klanten is het aanmaken van een account hier heel vervelend. Ook op onze Facebookpagina kan je een review achter laten of bij het product dat je bij ons hebt besteld op onze website. https://www.facebook.com/littledescendant/ 

Het zou voor ons een wereld van schil maken wat voor u al klant een kleine moeite is. Alvast heel erg bedankt. 

En nogmaals, mocht er nog iets zijn dan horen wij je graag op de mail orders@littledescendant.com dan gaan wij het zo spoedig als mogelijk alsnog voor u oplossen. 

Dan rest mij niets anders dan iedereen hele fijne feestdagen wensen en al het beste voor het nieuwe jaar!